Tälle sivulle tulen kertomaan ideoita juhlien järjestelyjen suhteen.

Mattoteline muuttuu helposti tarjoilupöydäksi

Tässä vanhanajan talonpoikaisjuhlien valmisteluita. Tarjoilupöytä muokataan mattotelineestä - tiedätte sellaisesta, joka seisoo lähes joka talon pihassa.

Kaikki metalliosat peitetään juhlien henkeen kuuluvalla kankaalla - tässä säkkikangas. Vastaavasti auringon valon suojaukseen voi käyttää sopivaa elementtiä - myös kangas käy - tässä heinäseipäät. Vanhanaikaiseen somistukseen sopii koristeeksi vilja, kuivuneet reikäleivät, leipälapio yms. Varsinainen tarjoilu - lohikeitto - saapui juuri ennen tarjoilun alkua.  Juhlimaan :)

Juhlaan pukeudutaan tietysti teeman mukaisesti. Istutaan heinäpaaleilla ja otetaan boolia maitohinkistä. Tervaesanssista tehty booli sopii hyvin ajan henkeen. Mukina toimi hyvin muovimukit, jotka oli päällystetty alareunasta narulla ja pienellä lenkillä. Naruja kostutettiin tervaan tuoksun saamiseksi. Mukit asetettiin esille heinäseipääseen.

Kuinka pöytäliinan saa helposti pysymään paikallaan ulkotiloissa

Juhlan teeman mukaisesti valitaan kangas. Tässä esimerkissä säkkikangas. Leikkaa sopiva pala n.15 cm kanttiinsa. Laita sopivan kokoinen kivi keskelle ja ompele kankaasta pussukka. Liitä pussukkaan tavallinen verhonipsu. Näin verhonipsun avulla kiinnität painot pöytäliinan reunaan.

Voitte yhtälailla huovuttaa kivet ja laittaa niihin sopivat nauhat ja verhonipsulla kiinni pöytäliinaan. Voit käyttää myös mielikuvitustasi huovutuksessa värien ja lopputuloksen suhteen. 

Peilin käyttäminen juhlan teeman mukaisesti- peilin stailaus

Hanki ikkunamaalaukseen tarkoitetut värit. Luo juhlan teeman mukainen luomus peiliin.

 

Näyttävän näköinen boolimalja

Jos haluat näyttävän näköisen boolimaljan vieraidesi iloksi, niin tässä pari ideaa.

Hanki läpinäkyvä boolimalja. Rakenna vanerista tms. laatikko, johon päälipuolelle teet pyöreän aukon siten, että boolimalja hyvin uppoaa siihen, mutta pysyy kuitenkin hyvin paikallaan. Vuoraa laatikko foliolla sisäpuolelta. Päälipuolelle voit laittaa saman tyyppistä pöytäliinakangasta kuin varsinaisella pöydällä on. Tähän sinun valitettavasti tulisi tehdä vastaavan kokoinen reikä kuin laatikossakin. Nyt sitten valo - voi olla värikäskin riippuen esim. boolin sisällöstä tai juhlan teemasta. Kuvitelkaa värit punainen, oranssi, keltainen, musta ja sininen. Kun boolimalja on juomineen tässä päällä, niin valo kajastuu mahtavasti boolimaljan alta jäiden ja juoman lomasta. Kiinnittää varmasti huomiota juhlijoissa. Valitettavasti kuvassa tuo valo ei oikein tule esille.

 

Keväinen boolimalja kukkien keskellä

Pöydälle asetetaan ensin tukirengas esim. hulavanne, mutta pienempi kooltaan. Siten että mahtuu pöydän päälle kokonaisena. Hulavanne on helppo lyhentää. Sitten pöytäliina pöydälle myös siis hulavanteen päälle.

Tämän jälkeen laitetaan hienoa rantahiekkaa (hiekkalaatikkohiekkaa) tuon hulavanteen keskelle. Hiekkaa saa olla runsaasti - eikä haittaa vaikka vähän tulisi vanteen yli. Hiekkakasan keskelle sitten asetetaan painetaan boolimalja. Ihanat keltaiset kukkaset, ruusu/tulppaani tai muu vahva kukka toimii koristelussa hyvin. Katkaise kukan varsi läheltä kukkaa. Jätä kuitenkin vartta sen verran, että uppoutuu hyvin hiekkaan. Hanki kaupasta kukan varteen ns. vesityynypalasia, jotta kukka saa vettä tarjoilun ajan. Peitä vesityynypala kelmulla, ettei turhaan kosteuta ympärillä olevaa hiekkaa. Aseta kukat boolimaljan ympärille siten, että varret ja vesityyny jää hiekan alle.  Näyttävä asetelma. Sitten vaan booli maljaan ja juhlat saa alkaa.

 

Juhlat järjestetty nyyttäreiden tyyliin

Monesti nyyttäreitä järjestettäessä on oma hommansa miettiä, mitä kukin tuo. Itse olen kutsussa esim. maininnut, että illan istujaisissa halutaan nauttia juustotarjottimen antimista ja jostain pienestä naposteltavasta. Kutsussa lisäksi mainitaan, että jokainen valitsee tuohon tarjoiluun tuotavaksi jotain oman nimensä alkukirjaimella alkavaa.

Niinpä Sirpa saattaa tuoda shipsejä tai sinihomejuustoa tms. Ville tuo ehkä viinirypäleitä tai voileipäkeksejä, Tiina tuo tuc-keksejä, Leena tuo ... jne... Vieraille tulee pientä haastetta löytää jotain tarjoilupöytään tuomisia. Illan keskusteluissa saattaa sitten tulla esille valinnan vaikeus tai kun ei meinannut löytyä mitään, kun ajattelee esim. Ismoa.

Ideoita ruokapöydän 'nimilapuiksi'

Ruokapöydän paikkalappuina voi toimia monenlaiset ideat. mm. kunkin ruokailijan vanha lapsuuden valokuva tai esimerkiksi,  mitä kunkin etunimi tarkoittaa ja merkitsee. (googlaa etunimien tarkoitus ja alkuperä). Erikoinen paikkalappu tuo ruokailun lomaan erilaista keskustelua.